top of page

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Είναι από τις αρχαιότερες θεραπευτικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στον πλανήτη. Πατρίδα του είναι η Κίνα. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει καθιερωθεί σαν ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό σύστημα σε πολλές αναπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου. Ο Παραδοσιακός Κινέζικος Βελονισμός βασίζεται στη θεωρία της ενέργειας που ρέει εντός του σώματος. Σύμφωνα με την Κινέζικη φιλοσοφία όταν το σώμα μας είναι υγιές, η ενέργεια (qi) κυκλοφορεί ομαλά στο σώμα μέσα σε μια σειρά καναλιών, γνωστών ως “μεσημβρινών”. Όταν υπάρξει ένα μπλοκάρισμα στη ροή της, λόγω ενός εξωγενούς βλαπτικού παράγοντα, μιας αρρώστιας, μιας σωματικής ή συναισθηματικής διαταραχής, η ροή της ενέργειας (qi) διαταράσσεται και ως αποτέλεσμα η υγεία κλονίζεται.

Η εισαγωγή βελονών σε συγκεκριμένα σημεία βελονισμού βοηθά στο ξεμπλοκάρισμα και συνεπώς στην αποκατάσταση της φυσικής ροής της ενέργειας σε όλο το σώμα, με αποτέλεσμα να διεγείρεται η διαδικασία αυτο-ίασης του σώματος. Συνέπεια αυτού του ερεθισμού είναι η απελευθέρωση από τον οργανισμό συγκεκριμένων ενδογενών ουσιών με αναλγητική και αντικαταθλιπτική δράση, όπως τα ενδογενή οπιοειδή, οι εγκεφαλίνες, οι ενδορφίνες κ.α. Απελευθερώνονται επίσης ειδικά αγγειοδραστικά πεπτίδια που προκαλούν τοπική αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος στις περιοχές όπου έχουν εισαχθεί οι βελόνες.

Ο Βελονισμός στερείται παρενεργειών και θεωρείται εξαιρετικά ακίνδυνος. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνικές Βελονισμού που επιλέγονται ανάλογα με την περίσταση: Ηλεκτροβελονισμός, Ωτοβελονισμός (βελονισμός σε σημεία του πτερυγίου του αυτιού), Κρανιοβελονισμός κ.ά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναγνωρίζει τον Βελονισμό ως μέθοδο θεραπείας για ένα ευρύ φάσμα ιατρικών διαταραχών, όπως:

 •  Ψυχοσυναισθηματικές και νευρολογικές διαταραχές: Άγχος, Αϋπνία, Κατάθλιψη, Πονοκέφαλοι, Διαταραχές μνήμης, συγκέντρωσης και συμπεριφοράς, Παράλυση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, κ.α.

 • Διαταραχές του μυοσκελετικού συστήματος: Αυχεναλγία, Πονοκέφαλοι, Ραχιαλγία, Οσφυαλγία, Ισχιαλγία, Αρθρίτιδες - Περιαρθρίτιδες (τενοντίτιδες) αρθρώσεων άνω και κάτω άκρων, Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, κ.α.

 • Δερματικές παθήσεις: Ακμή, Ψωρίαση, Έκζεμα, Κνίδωση.

 • Γυναικολογικές διαταραχές: Δυσμηνόρροια, Υπογονιμότητα, Εμμηνόπαυση, κ.α.

 • Γαστρεντερικές διαταραχές: Δυσπεψία, Δυσκοιλιότητα, Διάρροια,κ.α.

 • Αναπνευστικές διαταραχές: Κρυολογήματα, Βήχας, Βρογχίτιδα, Άσθμα, Αλλεργίες, κ.α.

 • Ωτορινολαρυγγολογικές διαταραχές: Ιγμορίτιδες, Λαρυγγίτιδες, Ωτίτιδες, κ.α.

Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι μιας χρήσης, ειδικά συσκευασμένες και αποστειρωμένες, επίσης είναι εξαιρετικά λεπτές και δεν προκαλούν πόνο καθώς εισχωρούν στην επιδερμίδα.

Μια συνεδρία διαρκεί περίπου 30-45 λεπτά, εκτός από την πρώτη συνεδρία στην οποία χρειάζεται επιπλέον χρόνος για την λήψη του ιστορικού του ενδιαφερόμενου. Στο ιστορικό λαμβάνονται όλες οι χρήσιμες πληροφορίες ώστε ο θεραπευτής να καθορίσει το θεραπευτικό σχήμα που θα ακολουθήσει.

Μετά τον Βελονισμό ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει τη δραστηριότητά του χωρίς πρόβλημα (να οδηγήσει, να εργαστεί).

Acupuncture

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

Η Ομοιοπαθητική ρυθμίζει κεντρικά την υγεία του ανθρώπου και ενισχύει τους μηχανισμούς εσωτερικής ανάρρωσης και ίασης, οι οποίοι λειτουργούν σε κάθε οργανισμό, αλλά που ως τότε ήταν ανεπαρκείς, με αποτέλεσμα η ασθένεια να παρατείνεται και να επιδεινώνεται. Ισχυροποιεί τους αμυντικούς μηχανισμούς, αλλά και τους κάνει επαρκείς και ικανούς να σταματήσουν την παράταση της ασθένειας και να επιφέρουν την ίαση. Η Ομοιοπαθητική βασίζεται σε συγκεκριμένους φυσικούς νόμους και αρχές. Ο Νόμος των Ομοίων αποτελεί έναν από τους βασικούς Νόμους της Ομοιοπαθητικής. Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που τον διατύπωσε ως «όμοια ομοίων εισίν ιάματα».

Bottles of Homeopathy Globules

ΜΟΞΑ

Η θεραπεία Μοxa ουσιαστικά αφορά την τοποθέτηση καιόμενης Αψιθιάς (Artemisia Vulgaris) πάνω σε διάφορες περιοχές του σώματος και σε σημεία βελονισμού.

Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Π.Κ.Ι. στην κλινική εφαρμογή από την αρχαιότητα μέχρι το σήμερα. Λειτουργεί συνοδευτικά του βελονισμού ή άλλων παραδοσιακών μεθόδων ή  και ως αυτόνομη θεραπευτική μέθοδος.

Η θεραπεία Μοxa αφορά κυρίως όλες αυτές τις καταστάσεις όπου υπάρχει η παραμονή του βλαπτικού παράγοντα  Κρύου, είτε  σε οξύτητα είτε σε χρονιότητα, και για όλες της καταστάσεις ανεπάρκειας  Yang, δηλ. τις καταστάσεις όπου θέλουμε να τονώσουμε τη φωτιά του σώματος.

Μέσω της διαδικασίας καύσης της Αψιθιάς δημιουργείται έντονη υπεραιμία στην περιοχή, ανοίγουν οι πόροι και η ζέστη μαζί με τον καπνό εισχωρεί βαθειά στους ιστούς, ζεσταίνοντάς τους και αποβάλλοντας το Κρύο ή κινώντας το Κρύο - Υγρασία.

Η δύναμη του καπνού, γενικά, είναι ισχυρά διεισδυτική, και πολύ περισσότερο του θερμού καπνού. Επιπροσθέτως, οι έντονα κινητικές θεραπευτικές ιδιότητες της Αψιθιάς κινούν και αποβάλουν το Κρύο και το Κρύο που συνοδεύεται από Υγρασία.

 

Βασικές παθολογίες για τις οποίες ενδείκνυται η θεραπεία με Moxa:

 • Κοινό κρυολόγημα.

 • Παγωμένος ώμος.

 • Μυϊκοί πόνοι που οφείλονται σε εισβολή Κρύου.

 • Οσφυαλγία (λουμπάγκο) ή οσφυοϊσχιαλγία από εισβολή Κρύου.

 • Διάρροια από εισβολή Κρύου ή Κρύου Υγρασία στα έντερα.

 • Κοιλιακοί πόνοι από εισβολή Κρύου στα έντερα.

 • Δυσπεψία από παραμονή Κρύου ή Κρύου Υγρασία στα όργανα της πέψης.

 • Δυσμηνόρροια ή αμηνόρροια από παραμονή Κρύου ή Κρύου Υγρασία στη Μήτρα.

 • Υπογονιμότητα από παραμονή Κρύου στην οσφυϊκή ή  ουρογεννητική περιοχή.

 • Ανεπαρκής libido και αδυναμία στύσης από παραμονή Κρύου.

 • Παγωμένα άκρα.

 • Χαμηλό Ανοσοποιητικό Σύστημα.

 

Αντενδείξεις - Προφυλάξεις της θεραπείας με Moxa:

 • Πυρετός.

 • Υπέρταση.

 • Φλεγμονώδης δερματικές παθήσεις.

 • Περιοχές με πρόσφατες πληγές ή εγκαύματα, ενεργά δερματικά εξανθήματα, έκζεμα, φλεγμονές.

 • Περιοχές με πρόσφατα τραύματα, οξείες θλάσεις μυών, φλεγμονές αρθρώσεων, τενόντων ή μυών, ειδικά στην οξεία φάση, διαστρέμματα.

 • Σε άτομα με αρρύθμιστα ή μη καρδιαγγειακά προβλήματα.

 • Οξείες ή χρόνιες μολυσματικές νόσοι.

 • Σε άτομα υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών ή φαρμακευτικών ουσιών που επηρεάζουν τη συνείδηση.

moxibustion.jpg

ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ

Η κινησιολογία είναι η επιστημονική μελέτη της ανθρώπινης κίνησης. Η κινησιολογία διαμορφώνεται από φυσιολογικούς, μηχανικούς και ψυχολογικούς μηχανισμούς. Η επιστήμη της κινησιολογίας βασίζεται κυρίως στη σύνθεση τριών επιστημονικών κλάδων, της Ανατομίας, της Μηχανικής και της Φυσιολογίας. Η ανατομική πλευρά της κινησιολογίας συνίσταται στη μελέτη και καταγραφή των ανατομικών στοιχείων του σκελετικού, μυϊκού και νευρικού συστήματος. Τα τρία αυτά συστήματα ερευνώνται ως προς τον τρόπο λειτουργίας τους σε βιολογική (κυτταρική) κλίμακα αλλά και σε λειτουργική κλίμακα (μυς, αρθρώσεις, οστά) και τα προαναφερθέντα ανατομικά και φυσιολογικά στοιχεία εξετάζονται με ιδιαίτερη προσοχή στο ρόλο της βαρύτητας στην κίνηση και στάση του σώματος.

Τυπικά η ενασχόληση με την κινησιολογία απαιτεί την καλή γνώση των παρακάτω πεδίων:

1. Βασικές αρχές νευτώνιας μηχανικής (νόμοι του Νεύτωνα, ορισμοί βαρύτητας, κέντρου βάρους, ισορροπίας, μοχλοί, ροπές, κ.λπ.)

2. Επίπεδα και άξονες κίνησης - περιγραφές θέσεων και κινήσεων.

3. Ανατομία και φυσιολογία του ερειστικού συστήματος. 4. Ανατομία και φυσιολογία του μυϊκού συστήματος.

5. Ανατομία και φυσιολογία του νευρικού συστήματος. 6. Εντοπισμένη ανατομική και κινησιολογική ανάλυση σωματικών περιοχών όπως η ωμική ζώνη, ο αγκώνας, η άκρα χείρα, η σπονδυλική στήλη, η λεκάνη, το γόνατο, κ.λπ.

7. Ανάλυση βαδισης.

Οι εφαρμογές της κινησιολογίας στο ανθρώπινο σώμα περιλαμβάνουν: την εμβιομηχανική, την ορθοπεδική, την αποκατάσταση όπως φυσικοθεραπεία και εργοθεραπεία, όπως και την άσκηση και τον αθλητισμό.

Chiropractic Treatment

ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

unnamed.jpg

ΒΕΝΤΟΥΖΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η εφαρμογή Βεντούζας θερμαινόμενης ή μη, προκαλεί τοπική αναρρόφηση του δέρματος μέσω της αρνητικής πίεσης (κενό αέρος) που ασκείται στο εσωτερικό της βεντούζας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ισχυρή πρόκληση υπεραιμίας (αύξηση της ροής του αίματος) και αυτό με τη σειρά του προκαλεί:

 • Αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή της εφαρμογής.

 • Αύξηση της οξυγόνωσης των ιστών.

 • Αύξηση της ενζυματικής δραστηριότητας και την αύξηση του μεταβολισμού.

 • Αύξηση της ταχύτητας νευρικών ώσεων.

 

Η τοπική αύξηση της θερμοκρασίας συντελεί στην απομάκρυνση μεταβολικών παραγόντων, όπως CO2, αδρεναλίνη, nor αδρεναλίνη και γαλακτικό οξύ. Τα μεταβολικά αυτά παράγωγα αυξάνουν το μυϊκό σπασμό και η απομάκρυνσή τους με την επιτάχυνση της κυκλοφορίας του αίματος συντελεί στην ελάττωση του πόνου και του μυϊκού σπασμού.

Bedouzes.JPG

GUA SHA

Gua σημαίνει απόξεση ή τρίψιμο και Sha υποδηλώνει το κοκκινωπό χρώμα στο δέρμα. Ουσιαστικά αποτελεί τον όρο που περιγράφει το αίμα στον υποδόριο ιστό, το οποίο εμφανίζεται με μικρά κόκκινα εξογκωματάκια κατά την θεραπεία με Gua Sha.

Η ιστορία της χρήσης του Gua Sha ανιχνεύεται στα βάθη του χρόνου στη Κίνα. Στην πρώτη της μορφή εφαρμοζόταν με χάλκινα νομίσματα και μετέπειτα με πορσελάνινα κουταλάκια. Σήμερα εφαρμόζεται κυρίως με εργαλεία από κέρατο βουβαλιού ή από νεφρίτη.

Χρησιμοποιείται σε όλες αυτές τις περιπτώσεις όπου θέλουμε να ευοδώσουμε τη ροή των Μεσημβρινών, να ενεργοποιήσουμε την αιματική κυκλοφορία, να διασπείρουμε την υπερβολή και την στάση ενέργειας και αίματος από το σώμα.

Η κύρια ένδειξη της θεραπείας αφορά τον Πόνο, τη Ζέστη και την Λίμναση - Στάση. Επίσης, εφαρμόζεται και ως προληπτική μέθοδος για την ενδυνάμωση του οργανισμού.

Είναι αποτελεσματική για πάρα πολλούς τύπους δυσαρμονιών στο σώμα και κυρίως για:

 • Κοινό κρυολόγημα.

 • Κεφαλαλγία.

 • Δυσκαμψία αυχένα.

 • Πόνοι της πλάτης και του θώρακα.

 • Πόνοι της οσφυϊκής περιοχής.

 • Ισχιαλγία.

 • Γαστρεντερικές διαταραχές.

 • Δυσμηνόρροια.

 • Συσπάσεις μυοσκελετικού συστήματος.

IMG_4599 [1600x1200].JPG

MANUAL THERAPY

Το Manual Therapy ή χειροπρακτική/χειροθεραπεία είναι μια φυσική θεραπεία που χρησιμοποιείται κυρίως από φυσικοθεραπευτές για τη θεραπεία του μυοσκελετικού πόνου και της αναπηρίας. Χρησιμοποιείται επίσης από οστεοπαθητικούς, γιατρούς, θεραπευτές μασάζ και αθλητές. Περιλαμβάνει κυρίως ζύμωμα και χειρισμό μυών, κινητοποίηση και χειρισμό αρθρώσεων σε όλο το σώμα. Εφαρμογή χειροκίνητης δύναμης με ακρίβεια που προσδιορίζεται και κατευθύνεται στο σώμα, προκειμένου να βελτιωθεί η κινητικότητα σε περιοχές που είναι περιορισμένες (σε αρθρώσεις, σε συνδετικούς ιστούς ή σε σκελετικούς μύες). Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στυλ χειροκίνητης θεραπείας. Osteopathy, Chiropractic, Physiotherapy, Acupressure, Bone setting, Joint manipulation, Joint mobilization, Spinal manipulation, Spinal mobilization, Massage therapy, Muscle energy techniques, Myofascial release (MFR), Myotherapy, Seitai, Shiatsu, Thai, Kotsuban Yumeiho, Sotai, Structural Integration, Traction, Tui na.

Physiotherapy
bottom of page